Deze 6 pianoconcerten wil je live bezoeken
De combinatie van piano en symfonieorkest is iets magisch: niet voor niets zijn er voor geen enkel ander instrument zóveel concerten geschreven. Het internet staat vol met schitterende pianoconcert opnames, maar er gaat niets boven het wonder van live.
In concertseizoen 2024–25 kun je die betovering zelf meemaken bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest in zes van de mooiste pianoconcerten aller tijden met de wereldtop aan pianisten. De concerten hieronder bevatten allemaal een fameus klassiek meesterwerk. Bekende stukken van grote componisten die je live kan beleven. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje in willekeurige volgorde. Wil je meer weten over het klassieke werk dat erbij hoort? Lees dan verder onder de concerten.
Dit is waarom het de mooiste pianoconcerten zijn
- Mozart pianoconcert nr. 21
- Saint-Saëns pianoconcert nr. 2
- Grieg pianoconcert
- Rachmaninoff pianoconcert nr. 3
- Gershwin pianoconcert
- Bartók pianoconcert nr. 3
Mozart Pianoconcert nr. 21
Dromen van de Romantiek
Toen Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren, bestond de piano nog maar net een halve eeuw. Maar in die korte tijd was ze razend populair geworden: het eerbiedwaardige klavecimbel was van zijn troon gestoten door dit nieuwe instrument waarop je net zo luid of zacht kon spelen als je zelf wilde. Mozart was niet de eerste componist die muziek schreef voor de piano, maar hij zette wel een standaard. Hoeveel pianoconcerten schreef Mozart? In zijn leven schreef hij 27 pianoconcerten. Daarvan is nr. 21 een van de mooiste en meest geliefde pianoconcerten. In het eerste deel maakt de piano een koninklijke entree, de finale is een energieke rondedans, maar het kloppend hart is het langzame middendeel: een dromerig Andante dat de deuren naar de Romantiek openzet.
Bezoek het concert Mendelssohn en Mozart op vrijdag 2 mei of zondag 4 mei (2025), waar toppianist Fazil Say onder meer het pianoconcert nr. 21 van Mozart zal spelen. Zet hem in de agenda en bestel je ticket nu hier
(Tekst gaat verder onder de video)
Camille Saint-Saëns Tweede pianoconcert (1868)
Stralende levensvreugde
Camille Saint-Saëns was er altijd al bang voor geweest: hij ging de geschiedenis in als de componist van het Carnaval der dieren. Het was zijn schrikbeeld vooral herinnerd te worden om die feestmuziek, terwijl hij zulke mooie andere stukken had geschreven. Gelukkig zijn ook die niet vergeten. Een van zijn beroemdste composities is zijn Tweede pianoconcert. ‘Het begint als Bach en het eindigt als Offenbach’, zei een pianist uit Saint-Saëns’ tijd. Zo is het precies: een machtige opening in barokstijl, een vlammende finale waarop je een cancan zou kunnen dansen. Met daartussen een zonovergoten, volkomen onweerstaanbaar middendeel, dat wel lijkt weggelopen uit het Carnaval der dieren.
Bezoek het concert Parijse Dromen op vrijdag 1 november of zondag 3 november (2024), waar toppianist Marie-Ange Nguci onder meer het tweede pianoconcert van Saint-Saëns zal spelen. Zet hem in de agenda en bestel je tickets nu hier.
Edvard Grieg Pianoconcert (1868)
Een zilte zeebries
‘Mijn muziek smaakt naar kabeljauw,’ zei Edvard Grieg. Hij bedoelde dat je goed kunt horen hoe sterk zijn composities wortelen in de Noorse volksmuziek, een inspiratie die als een zilte zeebries door zijn werk waait. Zo baseerde hij de finale van zijn Pianoconcert op de ritmes van de halling, een energieke volksdans waarin jongemannen op bruiloftsfeesten hun acrobatische sprongen laten zien. Ook in het heroiïsche openingsdeel van dat concert – geschreven in hetzelfde jaar dat Saint-Saëns zijn Tweede pianoconcert componeerde – zitten invloeden van Noorse volksmuziek verstopt. Verbindende schakel tussen die twee delen is een Adagio van bovenaardse schoonheid, om te huilen zo mooi.
Luisteren:
- Deel 1: Grieg: Piano Concerto in A minor
- Deel 2: Grieg: Piano Concerto in A minor
- Deel 3: Grieg: Piano Concerto in A minor
Bezoek het concert Negro Folk Symphony op zondag 16 maart (2025), waar toppianist Alexander Gavrylyuk onder meer het pianoconcert van Grieg zal spelen. Zet hem in de agenda en bestel je tickets nu hier.
Sergei Rachmaninoff Derde pianoconcert (1909)
Virtuositeit ten top
Het woord ‘concert’ is afgeleid van het Latijnse werkwoord concertare, dat zoiets betekent als ‘wedijveren, strijden, ruziën’. Dat element van krachtmeting neemt spectaculaire vormen aan in Sergei Rachmaninoffs Derde pianoconcert. De solopartij daarvan is zo extreem veeleisend dat alleen de allergrootste virtuozen het er zonder kleerscheuren van afbrengen; je moet het werk met eigen ogen uitgevoerd zien worden om te geloven dat zoiets menselijk mogelijk is. Maar de muziek biedt veel meer dan alleen maar krachtpatserij en vingervlugheid: meeslepende melodieën, smeltende harmonieën en de diep-doorvoelde romantiek waar Rachmaninoff patent op had. Weergaloos.
Bezoek het concert Oorlog en Vrede op donderdag 3 oktober (2024), waar toppianist Leif Ove Andsnes onder meer het derde pianoconcert van Rachmaninoff zal spelen. Zet hem in de agenda en bestel je tickets nu hier.
George Gershwin Pianoconcert (1925)
Klassiek ontmoet jazz
Jazz en klassiek lijken streng gescheiden werelden, maar George Gershwin liet de grenzen ertussen smelten als sneeuw voor de zon. En over wat voor grenzen hebben we het ook eigenlijk? In Mozarts pianoconcerten waren de solopartijen óók al halve improvisaties. Dansmuziek had componisten altijd al geïnspireerd tot flitsende slotdelen. Ook Rachmaninoff was gek op jazz. Maar Gershwin ging een paar stappen verder. Charlestonritmes zetten zijn Pianoconcert in gang, het middendeel is pure blues, in het slotdeel loopt alles op een heerlijke manier door elkaar en al die tijd is het óók een klassiek stuk. Mozart en Rachmaninoff hadden het graag zelf geschreven – maar Gershwin deed het.
Bezoek het concert Proms: Jazz at the Philharmonic op donderdag 21 november (2024) waarin het pianoconcert van Gershwin gespeeld zal worden. Zet hem in de agenda en bestel je tickets nu hier.
Béla Bartók Derde pianoconcert (1945)
Intiem en ontroerend
In de laatste maanden van zijn leven schreef Béla Bartók zijn meest intieme, ontroerende en toegankelijke werk: het Derde pianoconcert. De weerbarstigheid die sommige van zijn vroegere stukken kenmerkte, maakt hier plaats voor mozartiaanse helderheid in het openingsdeel, sublieme verstilling in het Adagio religioso en onuitblusbare levenslust in het dansende slotdeel. Het maakt de derde van Bartók tot een van de mooiste pianoconcerten. Dit is een van de lijfstukken van Martha Argerich, die deze muziek briljanter speelt dan wie dan ook. ‘Verbluffend mooi’, ‘onwaarschijnlijk verfijnd’, schreef NRC over haar vorige optreden met ons. Als er één concert is dat je komend seizoen écht niet zou willen missen, dan is dit het wel.
Bezoek het concert Martha Argerich speelt Bartók 3 op donderdag 26 september en vrijdag 27 september (2024) toppianist Martha Argerich het derde pianoconcert van Bartók zal spelen. Zet hem in de agenda en bestel je tickets nu hier.