Ga direct naar: Hoofdinhoud
Ga direct naar: Hoofdnavigatie

Matthäus-Passion

Barok28 mrt '24 - 30 mrt '24(Geweest)

Bachspecialist John Butt bezorgt de luisteraar een tijdreis naar het Leipzig van 1727.

3,5uur
45-50musici
1pauze

‘Leipzig, rondom de première van de Matthäus Passion’, antwoordde Bachspecialist John Butt toen de Guardian hem vroeg waar hij per tijdmachine naartoe zou willen. ‘Dat zou fantastisch zijn.’ Wat de dirigent er niet bij vertelde, is dat hij zelf al lang zo’n machine heeft gebouwd. Elk van zijn uitvoeringen van Bachs meesterwerk bezorgt de luisteraar een tijdreis naar het Leipzig van 1727. 'Magistraal’, aldus Trouw.

Programma & uitvoerenden

Bach Matthäus-Passion

DirigentJohn Butt
Sopraan
Carolyn Sampson
Alt
Catriona Morison
Tenor
Sam Boden (evangelist)
Tenor
Andrew Tortise (aria's)
Bas-bariton
Matthew Brook (aria's en Christus)
Koor
Laurens Collegium, Nationaal Kinderkoor

Ook in 2024 keert het Rotterdams Philharmonisch Orkest terug om het paasverhaal te vertellen via een van de grootste klassieke werken aller tijden: de Matthäus-Passion van Johannes Sebastian Bach. De Matthäus-Passion werd voor het eerst uitgevoerd op Goede Vrijdag in 1727 en werd belangrijke traditie tijdens de paasdagen. Deze religieuze viering van Pasen is een ware tweedeling tussen dood en leven, einde en begin, verdriet en vreugde.

De geboorte van de traditie

Een krachtig 3 uur durend meesterwerk vertelt het verhaal over de laatste dagen van het leven van Christus, uitgevoerd door solostemmen, een dubbel orkest en een dubbel koor. Deze bijzondere muziek laat niemand onverschillig. Gevoelens van liefde, verlies en saamhorigheid zijn belangrijke thema’s.

In 1870 debuteerde de Matthäus-Passion in Rotterdam. Door de grote belangstelling voor dit stuk volgden er meer uitvoeringen in het hele land. Uiteindelijk werd de Matthäus-Passion op Goede Vrijdag een jaarlijkse traditie. Ook nu in 2024, na meer dan 150 jaar, wordt de Matthäus-Passion goed bezocht. Iedereen kent dit meesterwerk, ongeacht interesse in klassieke muziek. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest zet deze jarenlange traditie graag voort.

Een verhaal achter het stuk

Johann Sebastian Bach schreef de Matthäus-Passion tijdens zijn lange ambtstermijn als dirigent kerkmuziek en voorzanger van de school in Thomaskirch in Leipzig. Dit laat barokke oratorium had tot doel het passieverhaal in muziek te presenteren tijdens de vesperdiensten op Goede Vrijdag. Na het grote succes werd dit stuk tijdens het leven van de componist meerdere keren uitgevoerd. Oorspronkelijk componeerde Bach vijf passies, maar alleen muziek voor de heilige Johannes en de heilige Mattheüs is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Mis de kans niet om het beste uit de Matthäus-Passion-traditie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest te ervaren!

Het verhaal van het Lam
dat de zonden op zich nam
Matthaus Passion 2024
De uitvoering van de Matthäus-Passion met het Rotterdams Philharmonisch orkest is een krachtige en ontroerende ervaring die zeker de moeite waard is om bij te wonen.
Bezoeker Matthäus-Passion 2023

Alle speeldata van Matthäus-Passion

donderdag 28 mrt 202419:30
Rotterdamde Doelen (Grote Zaal)
Geweest
vrijdag 29 mrt 202419:30
Rotterdamde Doelen (Grote Zaal)
Geweest
zaterdag 30 mrt 202419:30
Rotterdamde Doelen (Grote Zaal)
Geweest

Kijk, luister en verwonder:

Klantenservice
Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang achtergrondinformatie, concerttips en algemeen nieuws.

Nieuwsbrief